2020-03-14 00:00
Helena

Ett av Helenas galna projekt i trädgården.

Har man inte pallkragar kanske det går att använda kartonger? Det har vi gott om på jobbet.... sagt och gjort...

November-18, Hugelbädd

I vår trädgård har vi sandjord som är väldigt genomsläpplig och snabbt blir torr. Visserligen hjälper det till väldigt mycket att täckodla eftersom det multnande växtmaterialet hindrar jorden från att bli snustorr. För några år sedan läste jag om hugelbäddar och tänkte att det vore perfekt i vår sandjord.

Hugelbäddar innebär att man i botten av en bädd lägger stockar eller grova grenar följt av mindre och finare typer av material ju högre upp man kommer. Det här materialet multnar ner, binder vatten och blir så småningom fin humus. Jag har gjort en hugelkulle enligt konstens all regler på annan plats i trädgården. Den blev nog ca 1 meter hög när det blev klar. Här tänkte jag emellertid köra en "lättvariant".

Kartong när inte pallkragarna räcker till

När jag ska bygga upp bäddar från grunden gillar jag att använda pallkragar. Det håller lätt och flygigt täckmaterial på plats och det är lätt att lägga galler över så att jag får ha bäddaran i fred från katt och fåglar.

När jag ville utöka odlingsarelen den här gången hade jag inte tillgång till några pallkragar och jag var för snål för att köpa nya. Det var då jag fick iden att använda pappkarrtonger från jobbet. De stora pappkartongerna grundade jag med rejält med flis i botten, sedan är det mixat torkpapper från produktion och handfat, papperstugg från kontoret, ogräs, löv. Troligen tillförde jag lite hönsgödsel nere någonstans bland fliset också.

Trädgården finns i södra Närke i zon 4.

Bild 1 överst. Mars-19

Så här såg kartongerna ut efter några vintermånader. Något senare tillsatte jag lite jord och kokosfiber ovanpå för att kunna så i.

 

Bild 2 nedan. Juni-19
Lite magert blev det nog men gurkörten jag sådde under våren har börjat blomma. Till höger blommar rabarbern stort och fint utan någon som helst skötsel sedan ett antal år tillbaka. Pellestsäckarna återanvänder jag som jordsäckar när jag gräver ur en bädd och gräver ner bokashi eller löv. Då blir det oftast några stycken över som jag kan spara och tömma överst i någon bädd som behöver mer jord, eller vid omplantering utomhud.

Juni första sommaren

 

Början av Oktober 19

Frosten har börjat ta ut sitt. De älskade ringblommorna är tuffa och står emot ännu en tid, tagetesen börjar bli ledsan, men krassen har givit upp helt. Zucchinin är inte heller speciellt förtjust i frost... Rosenskäran bröts av i blåsten tidigare i höstas. Man kan ana ett par taniga solrosor som blev sent planterade efter att ha stått och stampat i alldeles för små tråg.

 

 

 

 

Nyårsafton 2019

Då hade jag förmånen att få roa mig några timmar innan familjen samlades.

Kartongerna syns det inte mycket av längre. Ogräset rensades bort och jag makade jorden åt sidorna så att jag kunde lägga en sträng med Bokashikompost och extra löv i mitten. Fyllde på med mängder med löv av olika slag och la dit galler ovanpå så att jag förhoppningsvis får ha den ifred. Vi har både katt och diverse fåglar, bla annat en fasanherre som brukar dyka upp framåt våren. Bädden är egentligen lite för smal men det får bli ett senare projekt.

Det var ett ganska grunt lager med jord med en hel del kvistar och flis, men det hade börjat multna hyfsat. Inget att så i men däremot blir det säkert bra att sätta plantor i till våren. Jag har inte bestämt mig ännu om det blir blommor i nästa säsong också eller om jag kombinerar med grönsaker av något slag.

 

 

 

 

 

2020 Feb

Vintervila i pappkartongodlingen. En ny pallkrageodling påbörjat i bakrunden. Diverse trädgårdsskräp blandat med torkpapper och papperstugg från jobbet. Det blir jord det också...

 Pappkartongsodling feb-20

 

Juni-20

Eftersom jag tröttnade på att försöka dra ogräs som kirskål mm mellan de stockar och tjocka grenar jag lagt som kant till odlingen från början, bestämde jag mig för att det blir pallkragar här också. Stockarna och grenarna bröts av och lades i botten för att höja upp mullhalten i vår sandjord när det bryts ner. Jag bestämde mig för att det fick bli blommor i den här raden i år också.

Här är småplantor jag dragit upp i pluggbrätte planterade. Höga solrosor i bakkant av de två bortersta, låga solrosor bredvid de höga solrosorna i den bortersta. Slingerkrasse, buskkrasse, ringblommor och stora fina rosenskära (cosmos) i olika fäger kompletterar i alla tre kragarna. Blå gurkört till bin och humlor förstås

Rabarbern blev fullständigt gigantisk i år! Bladen läggs förstås som täckmaterial mellan plantorna.

Vill du se fler bilder från Helenas trädgård kika in på hennes Instagramkonto: https://www.instagram.com/medevitradgard

 

Pappkartongsodling Juni-20

 

Pappkartongsodling Juni-20

 

Juli-20 

Gurkörten blommar för fullt. Visste du att nektar bildas ny på bara några minuter i just gurkörten?! Perfekt energi för bin och humlor. Du vet väl att den är fullt ätbar?! Blommorna är jättefina att garnera en sallad eller bakverk och bladen kan du läggga i en smoothie eller i en tillbringare med vatten. Den ger en mild smak av gurka. De blommar länge men är lite känsliga för frost. Den frösår sig villigt och har du en gång haft gurkört kommer den villigt igen. Den är dock inte invasiv på något sätt. Superlätt att flytta de små plantorna dit man vill. 

Pappkartongsodling Juli-20, Gurkört

 

Augusti 2020

Ljust gul slingerrasse och mörkt ceris rosenskära blev en fin kombination och solrosorna växte mig långt över huvudet. Gurkörten sticker upp lite här och var förstås.

Det blommar för full i pappkartingodlingen med Rosenskära, gurkört, krasse mm

 

Solrosorna står höga i pappkartongodlingen

 

Oktober-20

Efter en sommar med krasse som växte nästan en meter ut på gräsmattan har jag inför frostnatt flyttat in allt växtmaterial i pallkragarna. Solrosorna hav vikt sig lite hit och dit liksom rosenskäran. Mycket täckmaterial blir det till bäddarna dock.

Pappkartongsodling Okt-20

Året efter misslyckades jag totalt med att odla broccoli här. Jag hade fullständig invasion av sniglar. Faktiskt inte mördarsniglar utan åkersniglar och några ca 5mm snäckor. Är det 32 småsniglar runt en enda planta är det inte så konsigt att de inte växer sig stora, suck. Skam den som ger sig. Det är bara att ta nya tag.

Nu får man väl konstatera att det inte är en pappkartongodling längre. Det gick dock utmärkt att starta i kartongerna.

/Helena

 

    Varor som nämns i nyheten

  • Handpaket för händer som tvättas ofta. Handkräm och tvål med ekologisk Lavendel från Medevi
    Art nr. 98065
    368,00
  • Ekologiskt handvårdspaket. Innehåller Lavendelcreme, Ringblomssalva, Intensivstift & folder med tips & råd.
    från 472,00
  • Det du behöver för att hålla dina händer i bästa skick. Doftneutrala produkter.
    Art nr. 98068
    510,00
  • Paket för ansträngda trädgårdshänder utvalda i samarbete med Sara Bäckmo på Skillnadens trädgård.
    Art nr. 98045
    774,00